Verschuerenorgel H. Gerardus Majellakerk Barger-Oosterveld

Printversie tekst

Bovengenoemd tweeklaviersorgel werd in 1970 geplaatst door orgelbouwer L. Verschueren in de toen nieuw gebouwde R.K. kerk van Christus Verrijzenis Hoog Kanje in Zeist.

Die kerk werd in 2008 gesloten en het R.K. Kerkbestuur van de H. Gerardus Majellaparochie in Barger- Oosterveld kocht het orgel, op advies van de Katholieke Klokken en Orgelraad, ter vervanging van een electronisch orgel. Het Bestuur heeft Orgelbouw Alkmaar op 30 december 2008 de opdracht gegeven om het orgel te reviseren en over te plaatsen. 20 januari 2009 is een begin gemaakt met de demontage.

De orgelkas * is gemaakt van mahoniehout en heeft een eenvoudige eigentijdse vormgeving. Deze bestaat uit twee torens en een breed middenveld. De sprekende frontpijpen zijn van tin gemaakt en voorzien van zijbaarden.
Het pijpwerk van de torens heeft ingesoldeerde labia. In de linkertoren staan de pijpen G t/m B van de Prestant 8', in de rechtertoren de pijpen cº t/m fº en het middenveld de pijpen fsº t/m b¹. Het orgel heeft één windlade, gemaakt van eikenhout. De ventielkasten bevinden zich aan voor en achterzijde. De windlade volgt de frontindeling.

Het orgel is geheel gereviseerd in de werkplaats in Alkmaar. Het is door Orgelbouw Alkmaar in de maand november 2009 op de koorzolder geplaatst op een nieuwgemaakt zestig centimeter hoog podium. Hierdoor is de ‘klankschaduw' van de koorzolder in de kerk zo beperkt mogelijk gebleven en komt het orgel visueel ook goed tot zijn recht. Het neobarokke klankkarakter is aangepast op de acoustiek van de kerkruimte.

De overplaatsing van het orgel stond onder supervisie van de heer dr. A.A.M.J. van Eck, orgeladviseur van de Katholieke Orgel en Klokkenraad. De oplevering zal februari 2010 plaatsvinden.

Freelance medewerkers:
Kees Coppens: Revisie windladen, opbouw orgel, bedrading zwakstroom en face lift frontpijpen

Vrijwilligers:
Cor Molenaar: Demontage in Zeist.
Jans Rolink: Transport en opbouw
Kap Fuhler: Transport

Dispositie:
Manuaal I C / g''': Prestant 8' Roerfluit 4' Woudfluit 2' Trompet 8' Flagolet 1'
Manuaal II C / g''': Bourdon 8' Octaaf 4' Nasard 2 2/3‘ diskant Terts 1 3/5' diskant

Pedaal C / f': Subbas 16'
Koppelingen: I+II P+I P+II en pianoknop
Toonhoogte: A = 440 Hz
Tractuur: Electro mechanisch
Winddruk: 75 mm waterkolom
Windvoorziening: Elektrisch

* Bron: KKor nummer O2056 auteur: Drs. R.A.J. van Dijk.