Het Pelsorgel in de Vrijheidskerk Alkmaar

Printversie tekst

Het solide gebouwd orgel werd in 1969 in de Vrijheidskerk aanvankelijk achter in de kerkruimte geplaatst. Het orgel heeft twee klavieren, een vrij pedaal en een mechanische tractuur volgens het toen in zwang zijnde vrij zwevende systeem. Wegens de vele storingen die dit systeem uiteindelijk veroorzaakte is dit systeem begin 2017 door Orgelbouw Alkmaar vastgezet.
De windladen zijn gebouwd volgens een mechanisch unitsysteem. Medio 1980 is het orgel verplaatst naar de linker zijde van het liturgisch centrum. In 1986 is de Dulciaan vervangen door een beter exemplaar. Sindsdien is er incidenteel onderhoud gepleegd.

Begin 2020 heeft het College van Rentmeesters besloten om het orgel te laten schoonmaken. Tevens is besloten om de intonatie van het pijpwerk aan te passen, met name de Mixtuur en Scherp. Het hoogste koor van deze gecombinatieregisters is af gestopt. Door de 18 grootste schalbekers van de Trompet 8' te verlengen van de halve bekerlengte naar een hele bekerlengte is de klank van dit register sterk verbeterd. Op 11 februari 2020 heeft Orgelbouw Alkmaar de opdracht gekregen om het werk uit te voeren. Dagelijkse assistentie is verleend door de heer C. Docter, organist.
De intonatie is door de heer F. Vermeulen verzorgd.


Dispositie:
Hoofdwerk: Prestant 8’ Nevenwerk: Holpijp 8’
Roerfluit 8’ Prestant 4’
Octaaf 4’ Roerfluit 4’
Gedekt fluit 4’ Speelfluit 2’
Octaaf 2’ Kwint 1 1/3’
Sesquialter II sterk Scherp 1’ en 2/3'
Mixtuur 2' en 1 1/3' Dulciaan 8’ v.a. klein c.
Trompet 8’

Pedaal: Subbas 16’
Gedekt 8’
Octaaf 8’
Prestant 4’
Dulciaan 4'
Fagot 16’

Werktuigelijke registers: koppelingen Hoofdwerk + Nevenwerk
Pedaal + Hoofdwerk
Pedaal + Nevenwerk

Tractuur: Mechanisch
Winddruk: 85 mm waterkolom
Windvoorziening: Meidinger windmachine 220/380 volt 2800 omw. / min.
Toonhoogte: A = 443 Hz. Bij een temperatuur van 19º C