Pelsorgel St. Martinuskerk Oudeschild

Printversie tekst

Bovengenoemd eenklaviersorgel werd in 1912 geplaatst door orgelbouwer B. Pels & Zoon. Het is mogelijk het oudste gaaf bewaard gebleven instrument van deze bouwer. Het orgel werd gebouwd voor 1350,- gulden en kwam in de plaats van een balustradeorgel, dat in 1877 van de H. Bavokerk in Ursem werd gekocht.* De orgelkas is gemaakt van grenenhout en heeft eenvoudige neogotische bogen. Het middenveld is bekroond met een tympaan.*
De frontpijpen, de Pretsant 8', zijn van zink gemaakt en voorzien van zijbaarden. Het pijpwerk heeft ingesoldeerde labia. De grootste pijpen, van dit register C t/m G, staan niet in het front maar zijn in de orgelkas opgesteld.

21 April 2011 heeft Orgelbouw Alkmaar de opdracht gekregen om het orgel geheel te reviseren. Op 27 juni 2011 is daarmee begonnen.

Het orgel is voor een groot deel gereviseerd in de werkplaats in Alkmaar, evenals alle 270 pijpen. De frontpijpen zijn opnieuw van een laklaag voorzien, waarvan de kleur past bij die van de orgelkas.
De ingepolderde labia zijn goudkleurig gespoten. Alle circa 400 membramen zijn vervangen. Schep- en magazijnbalg zijn opnieuw beleerd, evenals de stotenbreker. De speeltafel is geheel gereviseerd en opnieuw voorzien van een eikenhout imitatie. Het romantische klankkarakter is geheel aangepast aan de akoestiek van de kerkruimte.

De restauratie van het orgel stond onder supervisie van de heer dr. A.A.M.J. van Eck, orgeladviseur van de Katholieke Orgel en Klokkenraad, die het orgel heeft opgeleverd op 13 december 2011.

Freelance medewerkers:
Kees Coppens: Restauratiewerk
Frans Vermeulen: Intonatie
Willem Rep: Hout imitatie speeltafel
Klaas Kapitein: Facelift frontpijpen

Vrijwilligers:
Cees Huisman: Verticaal transport
Andre Zoetelief: Verticaal transport
Niec Kuip: Schilderwerk orgelkas

Dispositie:
Manuaal I C / f''': Prestant 8' Viola di Gamba 8' Aeoline 8' Holpijp 8' Octaaf 4'
Pedaal C / f': aangehangen

Koppelingen: P+I Sub- en superoctaafkoppel
Vaste combinaties: Piano Forte en oplosser
Toonhoogte: A = 440 Hz
Tractuur: Pneumatisch
Winddruk: 85 mm waterkolom
Windvoorziening: Elektrisch / handpomp
*Bron: parochiearchief / KKOR opname auteur: Dr. A.A.M.J. van Eck