Uitbreiding hoofdorgel Sint Victor kerk Obdam

Printversie tekst

Tijdens de restauratie van het hoofdorgel bleek dat de in 1952 op de plaats van de Doublette 2' geplaatste Mixtuur niet harmonisch in de totaalklank van het plenum past. Bovendien mist het eerste manuaal een zacht klinkend viervoets register en het pedaal een (open) achtvoets register.
Kort voor de oplevering op 1 oktober 2008 heeft het Kerkbestuur aan Orgelbouw Alkmaar de opdracht gegeven om de Mixtuur te vervangen door een nieuwe Doublette 2', op een nieuwe windlade een gedekte Fluit 4' aan het eerste manuaal toe te voegen en, eveneens op een nieuwe windlade, een Open Fluit 8' aan het pedaal.

De samenstelling van de Doublette 2' is afgeleid van de terug gevonden boringen in de pijpstok en een mensuuropgave van Frans Vermeulen.
De gedekte Fluit 4' is afkomstig van het orgel in de voormalige Verlosserskerk in Alkmaar dat in 1932 door de fa. Pels is gebouwd.
De nieuwe van fichtehout gebouwde Open Fluit 8' wordt evenals het metalenpijpwerk van de Doublette 2' wordt door August Laukhuff uit Duitsland geleverd.

Door de toevoeging van de Fluit 4' op het eerste manuaal en een Open Fluit 8' op het pedaal zal op het orgel een groter deel van de orgelliteratuur kunnen worden uitgevoerd.

Op 21 juni 2009 is deze uitbreiding opgeleverd door heer dr. A.A.M.J. van Eck, orgeladviseur van de Katholieke Orgel en Klokkenraad.

Vrijwilligers:
Cor Molenaar: Pneumatische tractuur
Piet Mulder: Nieuwe windkanalen, aanpassen stemvloer e.d.
Cees Mulder: Alle voorkomende werkzaamheden

Nieuwe dispositie:
Manuaal I C / g''': Bourdon 16' Prestant 8' Bourdon 8' Octaaf 4' Fluit 4' Doublette 2'
Trompet 8'
Manuaal II C / g''': Gamba 8' Vox Celeste 8' Holpijp 8' Prestant 4' Woudfluit 2' Hobo 8‘

Pedaal C / d': Subbas 16' Open Fluit 8'

Speelhulpen: Koppelingen I+II, P+I, P+II, en tremulant
Vaste Combinaties: Piano, Mezzo Forte, Forte, Tutti
Tractuur: Pneumatisch
Winddruk: Tractuurwind 140 mm. speelwind 95 mm