Flentroporgel kerkzaal N.A.K. Hilversum

Printversie tekst

In 1937 is door orgelbouwer D.A. Flentrop een tweeklaviers orgel met vrij pedaal in het kerkgebouw van de Nieuw Apostolische Kerk in Hilversum geplaatst. Het betreft een elektropneumatisch orgel dat qua frontontwerp nauw aansluit op het interieur van de kerkzaal.

In 1993 is de elektromechanische apparatuur van de speeltafel vervangen door digitale apparatuur. Omdat de kerkzaal voor multifunctioneel gebruik moest worden aangepast, heeft Orgelbouw Alkmaar op 27 juni 2014 de opdracht gekregen om de windmachine naar een nevenruimte te verplaatsen en de windkanalen aan te passen ten einde het storende windmachinegeluid zo veel mogelijk te verminderen.

Ook is een nieuwe horizontale regulateur met dubbele schijven geplaatst. De winddruk in de zwemmerbalgen blijft nu stabiel. Het pijpwerk is schoongemaakt en de intonatie is daar waar nodig aangepast.

Dit werk is in delen uitgevoerd in de periode van juni 2014 tot juni 2015. Het orgel werd op 24 juni 2015 opgeleverd en overgedragen aan het Bestuur. Op 27 juni 2015 is de aangepaste kerkzaal met een feestelijk concert in gebruik genomen.

Freelance medewerkers:
Kees Coppens: Herstel schalbekers Trompet 8’ en ander pijpwerk.
Frans Vermeulen: Intonatie.

Dispositie:
Manuaal I C / g’’’: Bourdon 16’ Prestant 8’ Roerfluit 8’ Dolce 8' Octaaf 4’ Fluit 4’ Quintfluit 3’ Octaaf 2’ Mixtuur V sterk en Trompet 8’.
Manuaal II C / g’’’: Vioolprestant 8' Quintadeen 8' Holpijp 8' Viola di Gamba 8' Koppelfluit 4' Prestant 4' Flageolet 2' Sequialter II sterk Dulciaan 8'.
Pedaal C / f’ Prestant 16' Subbas 16’ Prestant 8' Gedekt 8’

Speelhulpen: Koppel I+II, P+I, P+II, en Tremulant.
Vaste combinaties: P, MF, T en oplosser.
Vrije combinaties: Wippers
Voettrede: Zwelwerk
Voetpistons: Sub- en superoctaafkoppel

Tractuur: Elektro-pneumatisch.
Winddruk: 85 mm waterkolom.
Toonhoogte: A = 439 Hz.
Windvoorziening: Elektrisch.