Orgel Nieuw-Apostolische Kerk Utrecht

Printversie tekst

Het orgel in de Nieuw-Apostolische Kerk in Utrecht, gebouwd door de Firma Verschueren als opusnummer 231, werd in 1950 in de Rooms-katholieke Sacramentskerk in ‘‘s-Hertogenbosch geplaatst.

Het orgel werd tot 1999 in deze kerk gebruikt. In dat jaar werd de Sacramentskerk voor de Rooms-katholieke eredienst, geschikt voor duizend zitplaatsen, gesloten. Als gevolg hiervan werd het orgel te koop aangeboden. Het werd gekocht voor de Nieuw-Apostolische Kerk aan de Werner Helmichstraat in Utrecht. Door vrijwilligers werd het orgel in 's-Hertogenbosch gedemonteerd en in de kerk in Utrecht weer opgebouwd. Na ingebruikname bleek dat het orgel te luid klonk voor deze kerk.

Begin 2005 heeft Orgelbouw Alkmaar een plan gemaakt om het gehele orgel in een zwelkast te plaatsen, zodat het desgewenst ook fluisterzacht kan spelen. Hierdoor kon het tweede manuaal zelfs met drie soloregisters worden uitgebreid. De drie nieuwe registercancellen, gemaakt door Orgelbouw Alkmaar, werden door vrijwilligers in het orgel geplaatst en aangesloten. Aan de hand van de vervaardigde tekeningen hebben vrijwilligers vervolgens de zwelkast gebouwd. Het pijpwerk*, uit de Verlosserskerk te Alkmaar, sluit qua klank goed aan bij het bestaande pijpwerk en is voorbeeldig opnieuw geïntoneerd. Het geheel heeft een symfonisch karakter.

Vrijwilligers:
Erwin Zweye: Organist, coördinatie en alle voorkomende werkzaamheden
Marco van der Werf: Organist, coördinatie en alle voorkomende werkzaamheden
Hans Floor: Aanpassen van de elektrische tractuur
Bert van Barneveld: Vervaardigen van het zwelwerk
Hans van den Berg: Intonatie nieuwe registers

Dispositie:
Manuaal I C / g''': Prestant 8' Roerfluit 8' Octaaf 4' Doublette 2' Mixtuur IV-VI sterk
Manuaal II C / g''': Tolkaan 8' Baarpijp 8' Vox celeste 8'* Blokfluit 4' Prestant 4', Roerquint 2 2/3' Terts 1 3/5'* Hobo 8'*
Pedaal C / f': Prestant 16' Subbas 16' Octaafbas 8' Prestantbas 4'

Speelhulpen: Koppelingen I+II, P+I, P+II, I+II+16', I+II+4' en tremulant
Vaste Combinaties: Piano, Mezzo Forte, Forte, Tutti en Automatisch Pedaal
Tractuur: Elektropneumatisch
Zwelwerk: Over het gehele orgel

Nieuwe registers gemerkt met*.