Koororgel H. Petrus & Paulus en Benedictuskerk in Bergen NH

Printversie tekst

De vermaarde Utrechtse orgelbouwer Maarschalkerweerd plaatste op 4 oktober 1900 een eenvoudig begeleidingsorgel met twee klavieren en aangehangen pedaal in de kapel van het klooster St. Lucia van de zusters Franciscanessen in Bennebroek. Het kreeg een plaats op de orgelgalerij achter in de kapel.

Naar aanleiding van gewijzigde liturgische inzichten is het orgel in de zeventiger jaren naar beneden verplaatst, rechts van het altaar. Omdat de nis waarin het orgel een plaats kreeg een beperkte hoogte had werd het mooi gedetailleerde neogotische front van de orgelkast gescheiden. De windladen en een deel van de mechanische tractuur zijn naar de inzichten van die tijd verbeterd.

Door een sterk verminderde belangstelling voor het kloosterleven zagen de zusters zich genoodzaakt het kloostercomplex te verkopen waarna de overgebleven zusters naar Wijchen zijn verhuisd.

Orgelbouw Alkmaar heeft voor dit Maarschalkerweerdorgel een aantal kerken benaderd waar het als (koor)orgel dienst zou kunnen doen. Uiteindelijk heeft de R.K. parochiegemeenschap van de H. Petrus & Paulus en H. Benedictus in Bergen het orgel in bezit gekregen.

Nadat het gehele orgel zorgvuldig is opgemeten en gefotografeerd, is op 10 september 2007, onder leiding van Hans Martin, met een aantal vrijwilligers een begin gemaakt met de demontage in Bennebroek. Ook tijdens de demontage vonden nog steeds opmetingen plaats en werden detailfoto's gemaakt. Tenslotte is het gehele orgel naar Bergen getransporteerd.

Op een nieuw podium links van het hoofdaltaar is op 25 september een begin gemaakt met de opbouw, zodanig dat front en orgelkast, zoals oorspronkelijk, weer een geheel vormen. Tijdens de opbouwwerkzaamheden zijn alle onderdelen gereinigd en waar nodig hersteld. De aanpassingen, uit de zeventiger jaren, zijn in takt gelaten.
De steminrichting van een groot aantal metalen pijpen is door Klaas Kapitein hersteld. Deze heeft ook de herintonatie verzorgd.
Het kleuradvies voor de achter- en zijkanten van de kast is afkomstig van Jetty Min.
De coromandel klavierlijst en de messing lettertekens zijn hersteld door De Houtkrul Alkmaar.
Homma Loodgieters heeft belangeloos werkplaatsfaciliteiten ter beschikking gesteld aan Theo Schotten, die het leeuwendeel van het vrijwilligerswerk op zich heeft genomen.

Vrijwilligers:
Jaap Staadegaard: Coördinatie en schilderwerk
Theo Schotten: Alle voorkomende werkzaamheden
IJsbrant Oldenburg: Schilderwerk en restauratie eiken frontpanelen
Aad Bakkum: Alle voorkomende werkzaamheden
Siem Visser: Herstel eiken orgelkast
Karel Paleari: Elektra werk

Dispositie:
Manuaal I C / f''': Prestant 8' Bourdon 8' Gamba 8' Melafoon 4'
Manuaal II C / f''': Aeoline 8' Holfluit 8' Fluit dolce 4'

Pedaal C / f°: Aangehangen en Subbas 16'
Speelhulpen: Koppeling manuaal I+II
Windvoorziening: Elektrisch en mechanisch doormiddel van voettrede
Toonhoogte: A = 440 Hz
Winddruk: 78mm waterkolom