Ivimey & Cooperorgel in kerk De Samenstroom Wieringerwerf

Printversie tekst

Het Ivimey & Cooperorgel uit Southampton is een mechanisch éénklaviersorgel met aangehangen pedaal en gebouwd voor een Methodistenkapel in die stad. Met uitzondering van de Open Diapasion 8' staan de overige stemmen in een zwelwerk. Het orgel heeft een frontbespeling en telt zeven registers.
Later is het overgebracht naar de Methodist Church in Tisbury.

De kast en het pijpwerk van het orgel zijn in 1980 vanuit Tisbury overgeplaatst naar de N.H. Kerk in Schellinkhout. Het werd daar door de gepensioneerde orgelbouwer George Stansfield weer opgebouwd in het zuidertransept.
Later, in 1985, is het verplaatst naar het koor en is bij die gelegenheid uitgebreid met een pedaalstem de Bourdon 16'. Het pijpwerk van de Bourdon 16' was geplaatst op tweedehands mechanische C en Cs laden die aan weerszijden van het oorspronkelijke, solide gebouwde, orgel zijn geplaatst. De zijkanten van de kast werden naar buiten verplaatst en bij de panelen aan de voorzijde zijn toen nieuwe panelen bijgemaakt (foto links).
Sinds enige jaren wordt de kerk in Schellinkhout niet meer voor diensten gebruikt, zodat voor het Ivimey & Cooperorgel een andere passende locatie werd gezocht. In afwachting daarvan is het orgel door Orgelbouw Alkmaar gedemonteerd en opgeslagen.

Aan Orgelbouw Alkmaar werd door de Stichting Muziekvrienden Samenstroom, op 10 januari 2020 de opdracht verstrekt om het orgel in de Samenstroomkerk in Wieringerwerf weer op te bouwen. Op de onderste foto is te zien dat het orgel zijn oorspronkelijke vorm weer heeft terug gekregen. Het pijpwerk van de Bourdon 16' is achter het orgel geplaatst op een nieuwe mechanische windlade. Het zeer loodhoudende Engelse metalen pijpwerk verkeert in goede staat en is zorgvuldig schoongemaakt. Het houten pijpwerk is eveneens zorgvuldig schoongemaakt. Een enkel stemdekseltje is bijgemaakt en aangebracht. De windlade en mechanieken verkeren nu na reiniging in goede staat. Bij dit werk werd Orgelbouw Alkmaar geassisteerd door een aantal enthousiaste vrijwilligers.
De intonatie werd door Frans Vermeulen verzorgd.
Op zondag 20 september is het orgel, met een feestelijk gevarieerd concert, in gebruik genomen.


Dispositie:
Manuaal C tm g’: Open diapasion 8' Stopped diapasion 8' Gamba 8' Dulciana 8' Principal 4' Suabe Flute 4' Fiftheenth 2' en Oboe 8' v.a. klein c
Pedaal C t/m f': Bourdon 16'

Speelhulpen: Koppel P+I
Vaste Combinaties Piano en Mezzo Forte
Zweltrede

Tractuur: Mechanisch
Winddruk: 85 mm waterkolom
Windvoorziening: Meidinger windmachine 220/380 volt 2800 omw. / min.
Toonhoogte: A = 443 Hz. Bij een temperatuur van 19º C