Huisorgel familie Louter

Printversie tekst

Het orgel** in de Gereformeerde Kerk in de Achterstraat in Hoorn, dat vermoedelijk kort voor 1918 is gebouwd, werd door de Firma Van Leeuwen en Zoon uit Leiderdorp in 1951 uitgebreid met een tweede manuaal. Hiervoor werd de oude eikenhouten windlade gebruikt. Het eerste manuaal kreeg een nieuwe mahoniehouten windlade. Het nieuwe pijpwerk werd zowel op de oude als de nieuwe windlade geplaatst. Ook de pneumatische tractuur werd geëlektrificeerd.

Het orgel werd tot 1969 in deze kerk gebruikt, want in dat jaar werd een nieuw kerkgebouw in gebruik genomen. Als gevolg hiervan werd het orgel te koop aangeboden. Het werd gekocht door Jan Louter en Hans Martin met de bedoeling het te gebruiken voor de bouw van twee huisorgels. In de zomer van 1970, terwijl de eerste mensen op de maan landden, werd het gedemonteerd en opgeslagen op beider adressen. Een deel van het niet bruikbare pijpwerk werd van de hand gedaan.

Door Hans Martin, de latere oprichter van Orgelbouw Alkmaar, is een plan gemaakt om een deel van het orgel weer op te bouwen in de toenmalige woning van de familie Louter aan de Van Oostzanenstraat. De belangrijkste onderdelen zijn door Hans Martin vervaardigd en samen met Jan Louter opgebouwd. Het orgel telde vijf registers, verdeeld over twee manualen. Het pedaal was aangehangen.

Nadat de familie Louter in 1975 een boerderij had betrokken in Zwaag is het orgel daar weer opgebouwd. In de loop van de periode 1996 tot 2002 is het zodanig uitgebreid met pijpwerk*, uit de Verlosserskerk te Alkmaar, dat alle oorspronkelijke registerwippers en speelhulpen weer in gebruik zijn. Het nieuwe pijpwerk sluit qua klank goed aan bij het bestaande pijpwerk. Het geheel heeft een romantisch-symfonisch karakter. De wederwaardigheden van beide huisorgels staan gedetailleerd beschreven in de brochure ‘Jan J. Louter 70 jaar' uit 2002.

Dispositie:
Manuaal I C / f''': Bourdon 16' D* Vox Celeste 8'* Bourdon 8' B/D* Speelfluit 4', Quint 2 2/3 B/D Fluit 2' Sifflet 1'*
Manuaal II C / f''': Salicionaal 8' Holquintadena 8' Flute Harmonique 4'*, Terts 1 3/5' B/D Vox Humana 8'
Pedaal C / d': Bourdon 8'* Fluit 4'* Quintadeen 4'*

Speelhulpen: Koppelingen I+II, P+I, P+II
Vaste Combinaties: Piano, Mezzo Forte, Forte, Tutti en Automatisch Pedaal
Tractuur: Electropneumatisch

Nieuwe registers gemerkt met*.

Bronnen**: Orgels in Hoorn drs. J.P.H. van der Knaap
Archief familie Louter
Archief Orgelbouw Alkmaar