Bergmeijer v/h P. van Damorgel NH-kerk Schagerbrug

Printversie tekst

Het eenklaviers orgel in de Waterstaatskerk van Schagerbrug is daar rond 1920 door de orgelbouwers Bergmeijer v/h P. van Dam geplaatst*.

Het orgel is een van de weinige nog over zijnde orgels in Nederland met een mechanisch kegelladesysteem.
Dit systeem is omstreeks 1840 in Duitsland ontwikkeld en had destijds ten opzichte van het mechanisch sleepladesysteem diverse voordelen. Met de opkomst van het pneumatisch systeem, enkele decennia later, is het mechanisch kegelladesysteem in onbruik geraakt.

De van grenenhout gemaakte windlade heeft een bijzondere constructie. De vier centimeter dikke bodems zijn als één geheel tegen het cancellenraam gelijmd. Door de zeer droge periode in het voorjaar van 2013, met een relatieve vochtigheidsgraad van circa 30%, zijn (weer) scheuren ontstaan in de cancelbodems van de Aeloline 8' en de Octaaf 4.

Op 4 Juli 2013 heeft Orgelbouw Alkmaar de opdracht gekregen om de kegellade te herstellen en de mechanische tractuur te reviseren.

In de werkplaats in Alkmaar zijn de gescheurde delen uitgefraisd, waardoor de 'spanningen' uit de windladebodem zo goed als mogelijk zijn opgelost. Daarna is de bodem gedicht met 'uitgewerkte' delen grenenhout.

Dit werk is uitgevoerd in de maanden juli / september en werd op 18 september opgeleverd.

Freelance medewerker:
Kees Coppens: Herstel kegellade en revisie mechaniek.

Vrijwilliger:
Johan Schering: Alle voorkomende werkzaamheden.

Dispositie:
Manuaal I C / g''': Bourdon 16’ Prestant 8’ Violon 8’ v.a. c° Holpijp 8’ Aeöline 8’ v.a. c° Octaaf 4’ Fluit 4’ Cornet III sterk v.a. c’ Octaaf 2’ en Trompet 8’.
Pedaal C / d°: Aangehangen.

Speelhulpen: Piano- Forteknop en tremulant.
Toonhoogte: A = 439 Hz
Tractuur: Mechanische- kegellade en pneumatische- registertractuur.
Winddruk: 75 mm waterkolom
Windvoorziening: Electrisch / handpomp intact maar buiten gebruik.

*) Bron: Zijper Historie Bladen Jaargang 11, nummer 2.